Krisberedskap

Sju dagar – klarar du dig?

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har gått ut med att vi alla skall klara oss själva i sju dagar, men klarar du dig i tre dagar utan hjälp från myndigheterna? Vårt tips är att man har koll på människans fem grundbehov: vatten, mat, värme, trygghet och sömn.

Vatten

Vatten är bland de mest grundläggande behov som människor och djur har. Vi kan klara oss någon dag utan vatten/vätska, men efter några dagar börjar effekterna på grund av vätskebrist slå in. Det fungerar nedsättande på vår aktivitetsförmåga och vårt sätt att tänka. Vi kan även bli förvirrade, man börjar lättare känna av kyla och vissa börjar rent av frysa. Detta är några negativa effekter förutom att vi är törstiga.

Det är viktigt att ha tillgång till buteljerat vatten, då vid större och längre elavbrott så försvinner vattentillförseln till bostaden. Vilket innebär att dricksvatten samt vatten till underhåll av normal hygien på toaletten blir en bristvara. Det kan även uppstå en bakteriell smitta i vattenförsörjningen, så behovet av att kunna koka upp vattnet innan det nyttjas är av största vikt för att ej själv bli sjuk. Om man har egen brunn men är osäker på hur bra vattnet är eller om man får hämta vatten i en bäck, å eller närliggande sjö. Måste man koka upp det. För att koka upp vatten om elförsörjningen ej finns, bör man använda ett campingkök (triangakök). Om man vill förenkla eller ej har tillgång till någon variant på campingkök kan man införskaffa vattenreningstabletter samt att man kan köpa filtreringsapparater i välsorterade friluftsbutiker samt ofta vid större köpcentrum.

Hur mycket vatten behövs?
Normalt behöver en vuxen person dricka 2-3 liter vätska/vatten per dag. Ökar man den fysiska ansträngningen så ökar även behovet av vätska/vatten den dagen.

Hur säkerställer du att du har vatten?
Man har ingen aning om när vattnet i ledningarna kan försvinna. Därför uppmanar vi till att man alltid har vatten hemma, förvara det i rengjorda dunkar, petflaskor eller lämpliga förpackningar. Om man har tillgångar att förvara dem i frysen är det till fördel, för försvinner strömmen så kommer vattnet behålla kylan något längre än om det inte finns något fruset vatten i frysen. Det kan innebära att fryst mat klarar sig lite längre.

Var sparsam
Om tillgången till vatten försämras så är det bra om man inte diskar onödiga saker samt att man behöver se till att man har vatten till toalettbestyr.

Mat

Det var inte längesedan vi kunde läsa om att man i USA bunkrade konserver för att klara katastrofer som väder och kyla kunde ge. Vi har inte i sverige återtagit beredskapslager av livsmedel. Det togs bort efter Kalla Kriget, nu är det du själv som är ansvarig för att tillhandahålla livsmedel för ditt eget hushåll.

Till skillnad från vatten som är mer elementärt så kan människan klara sig lite längre tid utan mat. Det som händer är att vi sakta tappar i energi, vi får sämre tankeförmåga och blodsockret sjunker. Man blir lättare irriterad, känner rastlöshet och oro. För vissa kan huvudvärk uppstå.

Hur mycket mat behöver vi?
Normalt förbrukar/förbränner en vuxen 1.800 till 2.300 kcal/dag, så för att hålla den balansen bör intaget av mat vara i den nivån. Går vi under detta så kommer vi tappa i vikt och energi.

Vad skall man ha hemma?
Att man har ett reservförråd med torrvaror och konserver för hushållet. Detta så man kan klara sig i 3 dagar. Om katastrofen inträffar är det viktigt att husera intaget så balanserat som möjligt. Den stora fördelen med torrvaror och konserver är hållbarheten vid händelse av längre strömavbrott. Även här är det bra med tillgång till Campingkök, för att kunna få varm mat.

Det är bra att ha engångstallrikar, bestick etc. för att spara på disk.

Förslag på livsmedel för en person i en vecka ( vi har ej tagit hänsyn till eventuella allergier)

  • Kött och fiskkonserver, 2000g
  • Grönsakskonserver, 1000g
  • Ris eller pasta, 500g
  • Potatismospulver, 500g
  • Torkade bönor och linser, 500g
  • Gryn, flingor, vetemjöl, 500g
  • Hårt bröd, skorpor, kex, 1000g
  • Smör, margarin, 500g
  • Torrmjölk, 500g
  • Saft eller juice, 3 liter blandad

Värme

Det är bra att ha tillgång till en värmekälla som ej är knuten till elförsörjningen. Vid längre elavbrott som sker under årets kallaste månader, kommer temperaturen snabbt sjukan inomhus. Då många ej har egen kamin eller öppen spis hemma är det viktigt att hitta andra lösningar.

Hur varmt skall man ha det?

Normalt mår kroppen bäst när temperaturen ligger runt 37 grader, Sjunker temperaturen kommer kroppen reagera negativt. Först börjar man huttra och förmågan att utföra något arbete sjunker. Det blir sedermera svårt att ta kontroll över sitt eget beteende och det kan leda till medvetslöshet samt tillslut till död om nedkylningen fortgår.    

Vi kan självklart förebygga detta.

Att ha extra värmekällor hemma är viktigt, man kan införskaffa en extern värmekamin som drivs på gas eller fotogen. En enklare fotogenlampa fungerar den med, precis lika bra som den gjort i 100-tals år. Säkerställ att det finns bränsle till lampan och till campingköket.

Det är viktigt med god ventilation om man eldar eller nyttjar gas, Kolmonoxid och koldioxid är skadliga att andas in.

Blir det ett längre strömavbrott så är det bra om man kan vara i så få utrymmen som möjligt i huset/lägenheten. Detta för att hålla värmen så isolerad som möjligt. Det är bra att lägga filtar på golven och på olika sätt täta runt fönster och dörrar för att behålla den värmen man själv skapar. Välj gärna ett rum i söderläge så värmen från dagsljuset/solen värmer upp rummet, på kvällen drar vi för gardiner för att minska kallras och att värmestrålningen försvinner ut. Om man nyttjar ljus eller andra brandfarliga produkter, måste kan hålla koll på brandrisken.

Vad skall man ha klart hemma?

  • Varma kläder
  • Sovsäckar
  • Filtar
  • Värmeljus
  • Ficklampor
  • Campingkök och bränsle
  • Lyckta och bränsle
  • Ved om möjlighet till att elda finns.

Trygghet

Att vara förberedd på att något kan hända skapar alltid trygghet, att se över så sakerna är ok och fungerar en gång i halvåret skapar rutin och trygghet för hela familjen. Det är aldrig fel att förebygga så mycket det går, då slipper man osäkerhet, förvirring, handlingsförlamning som kan bli negativa effekter om man ej är förberedd.

Det pågår tyvärr hela tiden olika former och storlekar av kriser och katastrofer i samhället, det är allt från strömavbrott som varar kort eller längre tid, brist på vatten, snöoväder, bränder och stormar är även det allt mer förekommande. Då är det av största vikt att vi kan hålla oss informerade om situationen. Lokalradion sänder då ut viktig information via Sveriges Radio P4. Men radiomottagningen fungerar ej om man ej har en radio som går på batterier, tänk på det.

Genom att trygga försörjningen av vatten, mat och värme etc. innan katastrofen eller krisen är ett faktum, skapar det trygghet och man känner sig starkare i situationen. Det blir lättare att fokusera på annat, som att tex. hjälpa andra.

Om intresse finns att lära sig hantera och leda frivilliga resurser vid händelse av kris eller katastrof och vid eftersök av försvunnen person. Går det fint att anmäla sitt intresse på vår anmälningsblankett: 

Du bör ha detta hemma för att känna trygghet

  • Batterier, som är anpassade efter den utrustning du har
  • Batteridriven radio
  • Viktiga telefonnummer nedskrivna (du finner några utvalda här:
  • Övriga grundläggande behov som vatten, mat, förbandsutrustning

Vad är VMA?

VMA – Viktigt meddelande till allmänheten, är det varningssystem som används vid olyckor och andra allvarliga händelser. Det ljuder även vid större störningar i viktiga samhällsfunktioner och det sker även vid krishantering i samband med extraordinära händelser. VMA-systemet innefattar information i radio, TV samt i vissa fall genom utomhusvarningssystemet. Det kan även förekomma SMS till mobiltelefoner.

Den första måndagen varje månad kl.15:00 så sker en test av ljudsystemet (som även kallas Hesa Fredrik). Det är skillnad på de olika signalerna som kan ljuda i förebyggande och informationssyfte i samhället. Skillnaden är: Flyglarm är två sekunder signal och två sekunders uppehåll under en minut. Viktigt meddelande sju sekunder signal och 14 sekunders uppehåll och repeteras sex gånger. Beredskapslarm är 30 sekunder och 15 sekunders uppehåll under fem minuter. Signalen faran över är en signal i 30 sekunder.